Cristin Cândea a terminat facultatea de arhitectură şi are propria afacere, dar cel mai mult timp îl dedică Asociaţiei RYMA din Alba Iulia. Este iniţiatorul proiectului prin care doreşte crearea Centrului Cultural Poarta 7, care trebuie realizat în Şanţurile de Nord ale Cetăţii Alba Iulia.
Profil:
Născută la 20 octombrie 1978, la Alba Iulia
Studii: Facultatea de Arhitectură şi Urbanism la Cluj-Napoca, Master „Reabilitarea monumentelor istorice“
Familie: Necăsătorită
Şanţurile Cetăţii – dragoste la prima vedere
„Tatăl meu era inginer şi de la el am moştenit dragostea pentru arhitectură. După ce am terminat faculatatea am făcut pregătire în restaurarea monumentelor istorice. RYMA încearcă exact acest lucru, restaurarea unui spaţiu din Şanţurile Cetăţii. În cazul meu por spune că hobby-ul a devenit arhitectura iar RYMA ocupaţia de bază“, a spus Cristina Cândea.
Asociaţia care în mare parte lucrează cu voluntari din Alba Iulia urmăreşte două planuri, punerea în valoare a activităţii culturale şi restaurarea monumentului care va prinde viaţă. „În 2002 am călcat pentru prima oară între ziduri. A fost dragoste la prima vedere, chiar dacă la momentul acela nu conştientizam ce avem la Alba Iulia“, şi-a amintit Cristina. Tinerei i-au plăcut aşa de mult Şanţurile Cetăţii încât şi-a făcut şi lucrarea de licenţă pe acest subiect. Lucrarea s-a numit „Punerea în valoare a traseelor turistice din Cetatea Alba Iulia“ şi a fost apreciată de profesori.
Festivalul Play for May şi taberele de restaurare
În anul 2006 Asociaţia RYMA a concesionat o suprafaţă de 0,6 hectare în latura nordică a Şanţurilor Cetăţii, iar din acel moment spaţiul a fost restaurat şi utilizat pentru mai multe acţiuni culturale. „Când am intrat prima oară în spaţiu era o junglă, o ghenă de gunoi împânzită de buruieni. Am curăţat totul alătur