Au plecat tineri si saraci si s-au intors albiti si bogati. Un renumit medic cardiolog din Roma si un stralucit inginer din New-York au adus civilizatia in locurile natale din judetul Iasi. Au asfaltat ulitele satului, i-au trimis pe copii la scoala si pregatesc alimentarea caselor de acolo cu energie eoliana. Pentru toate acestea, au cheltuit mai mult de 2 milioane de euro. Din banii proprii, si n-au cerut nimic in schimb.
Ce trebuie sa faca un om pentru ca lumea sa-l venereze si sa-l pomeneasca in biserica la fel ca pe un adevarat sfint? Ce fapte trebuie sa faca un om pentru ca lumea sa-i ridice monument, inca din timpul vietii? Cine trebuie sa fii pentru ca preotul sa ti se inchine in biserica mai mult decat o face in fata icoanelor? De ce ar canta si ar dansa toata suflarea pentru cineva?
Satul Dolhesti din judetul Iasi exista de 600 de ani, 600 de ani de saracie, 600 de ani de ulite asfaltate cu noroi. In 1991, insa, totul s-a schimbat. In locul unde s-au nascut, s-au intors doi batrani milionari, fratii Baciu. Unul venea din New-York. Este un reputat inginer constructor de centrale electrice care a iluminat America. Celalalt venea de la Roma, era un mare medic cardiolog care-a facut sa bata inimile Europei. Unul este Petru. Celalalt este Constantin. Ei sunt Bacii din Dolhesti.
"Au venit cu planuri foarte mari - declara Gelu Iacob, primarul din Dolhesti. Cu planuri care pentru noi la vremea respectiva pareau de nerealizat. S-a pus problema modernizarii satului Dolhesti, dansii au venit cu ideea sa schimbe viata satului in bine."
Pentru oamenii din Dolhesti, fratii Baciu sunt o legenda vie. Au plecat in anii 70 din tara, tineri si frumosi si s-au intors dupa 1989, albiti si celebri. Pe deplin realizati si mai ales bogati. Nimeni nu i-a recunoscut si nici ei n-au recunoscut pe nimeni. Numai cate o babuta si-a amintit cu greu ca, la scoa