Angajatii din banci, cei din industria extractiva, comert, invatamant si sanatate au raportat cele mai semnificative cresteri salariale in acest an, potrivit unei analize ZF pe baza datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Salariile din banci si firmele de asigurari au avansat cu 16% in primele zece luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2009. Inflatia medie a fost la sfarsitul lunii octombrie de 5,9%, ceea ce inseamna ca avansul real al salariilor din banci a fost de 10%. Cu un salariu mediu net de 3.058 de lei in intervalul ianuarie - octombrie, bancherii sunt cel mai bine platiti din economie.
"Au fost si destule disponibilizari in sistemul bancar, foarte discrete, e drept. Daca iei inflatia in calcul, ca toate sarcinile celor plecati au fost redistribuite angajatilor existenti si nu au fost facute angajari de inlocuire a celor plecati aproape deloc, ca bonusurile au scazut si ele destul de mult, atunci cresterea salariala despre care vorbim devine semnificativ mai mica", apreciaza head-hunter-ul George Butunoiu.
Pe locul doi la cresteri se afla angajatii din industria extractiva, unde salariile au avansat cu 12%, pana la 2.252 de lei. Salariatii din comert, invatamant si sanatate au avut castiguri cu 10% mai mari. Doua categorii de salariati au raportat scaderi salariale in primele zece luni, respectiv cei din administratia publica si aparare (-2%) si cei din domeniul informatiilor si comunicatiilor (-3%).
Ultimii la castiguri sunt angajatii care lucreaza in hoteluri si restaurante, cu salarii medii nete de 772 de lei si cei agricultura - 991 de lei. La sfarsitul lunii octombrie, salariul mediu net a fost de 1.375 de lei, in avans cu 3,6% fata de aceeasi luna din 2008.
Angajatii din banci, cei din industria extractiva, comert, invatamant si sanatate au raportat cele mai semnificative cresteri salarial