În inima Dobrogei se prepară de zor delicatese musulmane ce ajung pe mesele de Crăciun ale românilor. Începând de la Prefectură și consulatul turc din Constanța până la simpli cumpărători, amatorii de dulciuri cumpără bunătăți orientale de la fabrica Sultan din Medgidia, singurul producător de halviţă din ţară.
Delicatesele se prepară după rețete vechi de 200 de ani. Cei 70 de angajaţi ai Sultanului din Medgidia măresc de Sărbători ritmul de lucru, încercând să facă faţă cererii de rahat turcesc, nuga, halviţă, cozonaci preparaţi cu ou de casă şi nucă pisată, sărăţele cu susan şi cornuleţe cu rahat.
Produsele ajung pe masele pregătite de sărbătoare din întreaga ţară, dar şi în Italia, Spania, Olanda, Germania şi Statele Unite. „Am prieteni care pleacă din România cu geamantanele pline de cutii cu bunătăţi de la noi şi le duc în Anglia, la prieteni şi rude“, mărturiseşte Feuzi Ismail, directorul general al fabricii.
Reţeta rahatului de succes
Rahatul turcesc se numără printre dulciurile cele mai apreciate de români, pentru că este ieftin și bun: 5 lei kilogramul. Reţeta este păstrată sub cheie de cei care o deţin. „Se face un sirop de zahăr de o anumită concentraţie, amidon hidratat, acid citric, colorant şi arome, în funcţie de sortimentul creat. Proporţiile rămân secrete, dar vă pot spune că procesul de fierbere a ingredientelor durează opt ore“, spune „din casă“ Dorina Ionaşcu, inginerul de producţie al fabricii.
„Rahat“ provine dintr-o urare de bine
Produsul numit de români „rahat“ este tradiţional turcesc, dar numele său real este „locum“. „De fapt, când turcii primeau pe cineva în vizită îl serveau cu locum şi un pahar de apă şi îi uram «Ra’at ol», ceea ce înseamnă «Simte-te bine». De aici a rămas această denumire, de rahat“, povesteşte directorul Ismail.
Pe vremuri, sultanii desemnau anual, în urma unui concurs, câte un