Hunedoreanul a moştenit pasiunea pentru artă de la unchiul său, care picta chipurile sfinţilor pe lăcaşele de cult.
Profil
Născut. 22.08.1937, Cernăuţi
Studii. Superioare
Experienţă. Zeci de expoziţii de grup şi personale
Familie: Căsătorit, o fată, doi nepoţi
Dan Vifor Pichiu defineşte pictura drept un fix, o dorinţă care îşi are rădăcinile în copilărie, pe vremea când mergea cu unchiul său să picteze biserici. „Eram mic pe atunci, însă tot ştiam să pun un şablon sau să aleg culorile”, a declarat artistul. În anii ’70 a început să strângă pensule, în ideea că atunci când va veni timpul le va folosi. Într-un deceniu şi jumătate, colecţia sa de instrumente de lucru numără aproximativ 200 de pensule. A pus mâna pe tot ce apărea nou pe piaţă. Astfe, roadele muncii sale nu au întârziat să apară. Din 1988 şi până la ora actuală a fost prezent în aproape 50 de tabere de creaţie la Medgidia, Cinciş, Râuşor sau Stremţ. A participat, de asemenea, la o serie de expoziţii de grup şi nu a ratat ocazia expoziţiilor personale. În acelaşi timp, a militat încă de pe vremea regimului comunist pentru obţinerea unor Galerii de Artă în muncipiul Hunedoara. Şi-a atins ţelul în 1999, an în care a devenit şi custodele acestora.
A schimbat pioletul cu pensula
Dan Vifor Pichiu nu a fost dintotdeauna artist. Iniţial, atelierul său de lucru a fost reprezentat de munte. Mai precis, a fost antrenor de alpinism. „În anul 1967 am câştigat Campionatul Naţional de Alpinism, iar tot în acea perioadă am devenit antrenorul lotului naţional”, a adăugat Pichiu. Ulterior, a devenit „antrenor de pictură”. În anul 2000 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) din România, filiala Deva.
În prezent, Galeria de Artă din Hunedoara găzduieşte cea mai recentă expoziţie a sa, intitulată „Periplu European”. A ales această den