De aproape 20 de ani, soţii Roswita şi Gunther Ludwig deţin singura cofetărie-brutărie cu specific românesc din Germania, afacerea dovedindu-se un adevărat succes.
După ce au deprins tainele brutăriei şi patiseriei în România, cei doi soţi au plecat în Germania să-şi încerce norocul. Sute de persoane trec zilnic pragul cofetăriei-brutărie „Ludwig" din Nurnberg în căutarea doboşului, savarinelor sau prăjiturilor „Bucureşti". Este singurul loc din întreaga Germanie din care pot fi cumpărate. La fel ca şi adevăraţii cozonaci româneşti cu nucă şi mac. De asemenea, din acest loc unic în domeniul comercial german se poate cumpăra „pâine-bătută", din cartofi, la fel cum se face prin zona Sibiului. De asemenea, de acolo pot fi cumpărate şi produse de cofetărie, brutărie sau patiserie tipic germană.
Pentru toate bunătăţurile, cofetăria saşilor din familia Ludwig este extrem de căutată, atât de către cei aproximativ 70.000 de originari români ce trăiesc în zona Nurnberg, dar şi de către foarte mulţi germani. Roswita Ludwig îi întâmpină pe toţi cu drag şi, indiferent de preferinţe, încearcă să-i mulţumească întru-totul.
„Trebuie să fi cinstit: să faci şi să vinzi pâine ori prăjituri bune şi la preţuri corecte. Numai aşa vor reveni la tine", ne-a mărturisit Roswita Ludwig. Chiar dacă este proprietara unei afaceri bune şi are mai mulţi angajaţi, sibianca este aproape permanent prezentă în spaţiul de vânzare.
Teama unui nou început
Ajunşi în Germania în urmă cu mai bine de 20 de ani, soţii Roswita şi Gunther Ludwig au trecut prin multe până să ajungă la situaţia de acum. Bărbatul a lucrat câţiva ani ca brutar, meserie pe care o deprinsese acasă.
„Eu am stat acasă o vreme: aveam trei copii mici. Apoi ne-am gândit să ne deschidem propria noastră brutărie şi cofetărie, mai ales că făcusem şcoala profesională în domeniu la Cluj. Mie mi-