Soldul creditelor acordate populatiei si companiilor a scazut in prima jumatate a acestui an cu 9,1 mld. lei, pana la un minim de 198,8 mld. lei (circa 47 mld. euro), in conditiile in care volumul finantarilor noi nu a reusit sa tina pasul cu rambursarile.
Pe de o parte, bancile au fost mai prudente cu finantarile noi, fiind ingrijorate de cresterea accelerata a restantelor, iar pe de alta parte clientii au fost mai reticenti in a se indatora avand in vedere incertitudinile legate de evolutia economiei si a veniturilor disponibile. In acelasi timp, un grad de indatorare relativ ridicat al mediului privat a facut ca cererea solvabila de credite sa scada semnificativ in actualele conditii economice.
Restantele au urcat la 3,56% din soldul total al creditului neguvernamental la sfarsitul lunii octombrie, comparativ cu 1,28% in aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, veniturile populatiei au crescut intr-un ritm mai scazut, iar multe dintre companii au ajuns sa aiba cifre de afaceri la jumatate.
Cresterea somajului pana la 7,5% in noiembrie, deprecierea leului in prima parte a anului si numarul in crestere al firmelor intrate in faliment au fost principalii factori de presiune asupra calitatii portofoliilor de credite, spun bancherii.
Lipsa de lichiditate de pe piata de la sfarsitul lui 2008 si inceputul anului acesta si-a spus de asemenea cuvantul in privinta evolutiei creditarii.
Confruntate cu lipsa finantarii de pe piata interbancara, bancile si-au concentrat atentia spre economiile populatiei, majorand dobanzile la depozitele in lei pana aproape de 20% pe an in primele luni din 2009. Dobanzile la credite au urcat astfel peste acest prag, contribuind si mai mult la reticenta la indatorare a populatiei si companiilor.
Soldul depozitelor populatiei si companiilor a ajuns la 119 mld. lei (27,7 mld. euro) in octombrie,