» Administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II se pot lauda cu o medie a randamentelor confortabil peste inflatia pe 2009. Statisticile care vor face oficial bilantul anului vor aparea in ianuarie 2010, dar concluziile anului ce se incheie se contureaza deja. Preferinta covarsitoare pentru plasamente cu venit fix, apetit in crestere, dar inca scazut, pentru actiuni si cateva absorbtii care au consolidat plutonul de mijloc al clasamentului general.
Randamente de la simplu la aproape dublu. Liderul pietei (la active si numar de participanti) este si liderul cresterilor VUAN. Fondul ING incheie anul cu o crestere de 30% pe valoarea unitatii de fond, socotit de la inceputul functionarii. ING se poate lauda in 2009 cu aproape 18%, urmat la mica distanta de Aripi, AZT si AIG, pe care le despart cateva zecimi peste 16%. In al doilea pluton se lupta, intre 13 si 14%, BCR, Eureko si Viva, urmeaza Vital si BRD in zona 11-12%, iar lista se incheie cu trei fonduri (doua cu randamente sub 10%) care in semestrul II au devenit deja tinte de preluare si a caror absorbtie definitiva asteapta incheierea formalitatilor.
Plasamente conservatoare. Mai mult de trei sferturi din active sunt plasate in titluri de stat si obligatiuni, o strategie prudenta care nu le da administratorilor prea multe batai de cap si tine participantii departe de palpitatiile pietei de capital. Expunerea pe actiuni a crescut fata de finalul anului 2008 – in decembrie anul trecut piata avea sub doua procente din active plasate in actiuni, potrivit seriei de date publicate de Asociatia Administratorilor de Pensii Private (APAPR). Finalul anului 2009 arata o crestere a apetitului pentru risc, actiunile reprezinta, in medie, 8% din structura de portofoliu, proportie moderata totusi daca ne raportam la limitele asumate prin majoritatea prospectelor de emisiuni.
Creste numarul restantelor.