Editura Leda a publicat in urma cu cateva saptamani o cartulie incantatoare scrisa de unul dintre cei mai notabili umoristi britanici - Alan Bennett, "Alteta Sa cititoare". Lectura ei poate oferi clipe remarcabile de destindere.
Alan Bennett s-a nascut in 1934, este prozator, scenarist, dramaturg, cineast, om de televiziune si unul dintre cei mai apreciati dintre umoristii britanici de azi. Este apreciat indeosebi pentru spiritul de observatie incisiv. Realizarile sale au fost distinse cu numeroase premii. Volumasul despre care scriem acum a fost publicat in 2007, iar in limba romana a fost talmacit excelent de Smaranda Campeanu.
Spre deosebire de "Regina si cu mine" de Sue Townsend (si acest roman de succes tradus de curand de editura Leda si prezentat in rubrica noastra), care imagineaza o situatie de cosmar (familia regala este mutata intr-un cartier social, in case darapanate, dupa victoria in alegeri a Partidului Republican, in "Alteta Sa cititoare", Regina devine obsedata de lectura si de carti, dupa ce intalneste intamplator, urmarindu-si celebrii-i caini prin curtea palatului Buckingham, o biblioteca mobila si imprumuta o carte.
Titlul englezesc este el insusi subtil si plin de trimiteri - "The Uncommon reader". Opusul acestor cuvinte, "common reader", desemneaza o persoana care citeste de placere, nu pentru ca studiaza ori asta ii este meseria. In 1925, Virginia Woolf a publicat un volum de eseuri cu acest titlu (iar criticii britanici au remarcat de indata trimiterile lui Alan Bennett la acea carte). Asadar, ajunsa din intamplare in biblioteca mobila, Regina nu are habar ce carte sa aleaga, nu stie ce sa citeasca. "Nu acordase prea multa atentie cititului. Citea, bineinteles, ca toata lumea, insa lasa in slujba altora placerea cartilor. Cititul era un hobby, iar caracteristica slujbei ei era tocmai aceea de a nu avea hobby-uri. Joggin