Sărmăluţe, cârnăciori, fripturi şi cozonac, toate sunt bucate care vor fi pe masă în această seară. Crăciunul e prilej de mare bucurie, iar masa tradiţională reprezintă un adevărat festin pentru gospodinele care au pus la punct, din timp, fiecare amănunt.
Citeşte şi:
Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov
Cina din seara de Crăciun este pentru fiecare familie mult mai bogată decât mesele obişnuite din timpul anului. În acest sens, gospodinele arădence s-au pregătit din timp pentru ca toate bucatele să iasă ca la carte. Cumpărăturile şi le-au terminat în urmă cu trei zile, iar astăzi s-au apucat de gătit, încă de la primele ore ale dimineaţii.
Este şi cazul Tereziei Stroia, o gospodină pentru care ziua de Crăciun este ceva mai mult decât o simplă sărbătoare. „Crăciunul înseamnă totul pentru noi. Petrecem alături de familie, mâncăm, colindăm, stăm lângă brad. Spiritul acestei sărbători se simte în familia noastră de ani de zile”, a spus Terezia.
Meniu în funcţie de simbolistică
Pentru masa din seara de Crăciun, gospodina a cheltuit aproximativ 500 de lei. Familia ei va gusta din cele mai bune preparate cu specific românesc. Sarmalele se numără printre specialităţile care nu au voie să lipsească în ziua mare a Crăciunului. „Sărmăluţele şi cozonacul sunt cele mai importante bucate la această sărbătoare. O să mai pregătesc friptură de pui pentru că în noaptea de Anul Nou vom mânca porc, puiul fiind din start exclus căci aduce pagubă. Cârnăciori, ciorbă de pui, chifteluţe, salate şi ouă umplute, cam acesta este meniul din fiecare an”, a continuat femeia. Pe lângă mâncare, Terezia pregăteşte şi două feluri de prăjituri.
Cozonacul este cel mai aşteptat desert, mai ales că se pretează bine în această perioadă. Gospodina spune că în acest an a reuşit să-şi facă din timp cumpărăturile şi treptat, astfel că