Chiar daca centrele comerciale nu aspira la nivelurile de valoare ale brandurilor din domeniile confectiilor sau a produselor alimentare, mai multe studii au demonstrat ca un management activ poate creste valoarea proprietatilor cu 15-20%, sustin reprezentantii companiei de property si facility management Building Suport Services (BSS).
Aceasta crestere provine din marirea chiriei, intrucat o parte a chiriilor este legata de cifra de vanzari a retailerului respectiv (n.r.: chiria ca procent din cifra de afaceri), iar pe termen mediu si lung chiriile unui mall tind sa urmareasca dinamica vanzarilor.
“Cresterea chiriilor este legata de valoarea acordata de cumparatori si retaileri atractivitatii si imaginii de marca a centrului comercial respectiv. In esenta, brandul nu se raporteaza atat proiectul imobiliar in sine, cat mai degraba la client”, a declarat, pentru Wall-Street, Eugen Stoenescu (foto), coordonatorul departamentului de property management al BSS.
Timpurile brandului “activ” pornit sa vaneze clientul “pasiv” sunt trecute, iar acum clientul, care are din ce in ce mai multa putere, a devenit pradatorul potential, formulandu-si exigentele fata de marca.
“O abordare inovativa, generatoare de noi tendinte, include strategii de branding incepand din fazele de proiectare a mallului pana la locul unde produsul final furnizeaza clientilor satisfactia asteptata. Un centru de retail de succes va adopta o strategie cu doua niveluri, luand in considerare atat cumparatorii, cat si magazinele”, explica reprezentantul BSS.
Stoenescu spune ca succesul va rezulta din recunoasterea faptului ca brandingul nu este doar o cosmetizare cu un logo “destept”, bannere si panouri la moda, ci un exercitiu de pozitionare strategica ce influenteaza toate punctele sensibile ale consumatorului.
De aceea, un mall trebuie sa articuleze cu claritate ofert