În prag de 2010 nici vremea de Crăciun nu mai e ce-a fost, cu ploi şi temperaturi de peste 10 grade, dar nici mâncărurile servite pe mesele orădenilor care sărbătoresc în familie nu mai sunt la fel ca pe vremea bunicii. Cozonacii provin din cuptoarele brutăriilor iar celelalte bucate vin direct din mâinile bucătarilor de la firmele de catering.
Puţine orădence au petrecut zile întregi înainte de Crăciun, pentru a pregăti cozonaci, sarmale sau răcituri. O demonstrează vânzările spectaculoase ale patiseriilor şi brutăriilor, precum şi comenzile numeroase pe care firmele de catering le-au primit pentru mesele de Sărbători. Directorii firmelor de catering din Oradea spun că în ultimii patru ani orădenii s-au obişnuit să comande platouri pentru mesele de sărbători. Numai de Sfântul Nicolae telefonul a sunat non-stop la firmele de catering din oraş, cu comenzi pentru mese festive, preambul pentru Moş Crăciun şi Revelion. „În ultimii patru ani numărul comenzilor de platouri reci, de sărbători, a fost în continuă creştere", spune Leontina Lencar, director economic la Select Catering. Aceasta a observat că tot mai multe persoane fizice preferă să comande platouri, indiferent că este vorba despre un eveniment serbat la serviciu sau în familie. „Clienţii care fac comenzi pentru prânzul zilnic ne-au întrebat din timp de meniurile de sărbători", spune Lencar. Emil Bradea, administrator la firma „A la Chef Catering", spune că, deşi 2009 a fost un an de criză, i-a crescut numărul de clienţi persoane fizice. Potrivit acestuia, au succes platourile de bază, cu şniţele, chifteluţe, cabanos şi doboş de şuncă şi caşcaval. „Pentru un bufet suedez rece porţia pe persoană costă între 15 şi 17 lei", spune Emil Bradea.
Gospodinele mileniului trei Pentru invitaţii care îi vor trece pragul casei în această seară, Carmen Pantea are deja masa pregătită. „Cozonacul l-am cumpărat de