Intre 22 si 25 decembrie si-au pierdut viata aproape o mie de romani, victime ale haosului si starii tensionate care s-a instalat dupa fuga cuplului Ceausescu.
Imediat dupa ce elicopterul lui Ceausescu s-a ridicat de pe cladirea CC-ului, ceea ce avea sa devina cunoscut ca actiunile "teroristilor" au explodat si au provocat cele mai multe victime ale Revolutiei romane.
Pentru a pune capat acestor actiuni, care se presupuneau ca incearca sa opreasca preluarea puterii de catre alte forte in afara de cea a familiei Ceausescu, liderii noii puteri instalate infiinteaza printr-o Hotarare Tribunalul Militar Excetional, care sa ii judece pe Nicolae si Elena Ceausescu.
O actiune care, stia toata lumea, nu putea avea decat o singura soarta: moartea dictatorului si a consoartei sale. Aceasta combinatie intre un proces ad-hoc si o judecata despre care toata lumea stia ca nu poate avea decat o singura sentinta a dat nastere unei dispute cel putin la fel de controversate ca si existenta nedovedita niciodata a teroristilor.
In dimineata zilei de 25 decembrie 1989, doua elicoptere se deplaseaza la Bucuresti, pentru a aduce in Targoviste completul de judecata al cuplului Ceausescu. Procesul celor doi se desfasoara in graba, moartea fiindu-le inca dinainte pronuntata. Dialogul intre acuzatori si inculpati se leaga greu, Ceausescu refuzand sa recunoasca legitimiatea completului de judecata.
Cuvintele sale "nu recunosc decat in fata Marii Adunari Nationale!" au intrat in istorie, fiind preluate si rostite in diverse moduri, pe numeroase tonuri, de la ironie la comedie, pentru a sublinia absurditatea si, totodata, distanta care il separa pe Nicolae Ceausescu de realitatea acelor timpuri.
De cealalta parte a procesului, toata lumea acuza. Discursul judecatorului, chiar si cel al apararii sunt, in fapt, rechizitorii. @N