Criza economică are în mod surprinzător şi unele consecinţe pozitive. Sărbătorile de iarnă n-au mai adus scumpiri ale alimentelor, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în anii precedenţi. Producătorii agricoli şi porcesatorii din industria alimentară spun că nu îşi mai permit să majoreze preţurile pentru că riscă să rămână cu produsele nevândute. Dacă în anii anteriori, la fiecare sărbătoare românii erau nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru
Criza economică are în mod surprinzător şi unele consecinţe pozitive. Sărbătorile de iarnă n-au mai adus scumpiri ale alimentelor, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în anii precedenţi.
Producătorii agricoli şi porcesatorii din industria alimentară spun că nu îşi mai permit să majoreze preţurile pentru că riscă să rămână cu produsele nevândute. Dacă în anii anteriori, la fiecare sărbătoare românii erau nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a cumpăra mâncare, criza a schimbat situaţia ,pentru că a echilibrat cererea cu oferta şi a făcut din România o piaţă normală.
“Procesatorii nu intenţionează să scumpească produsele din carne în această lună. Dimpotrivă, pe fondul crizei, aşteptăm, totuşi, o revigorare a vânzărilor şi suntem interesaţi ca mezelurile să fie la preţuri accesibile românilor care şi-au văzut în acest an puternic afectată modesta putere de cumpărare”, a spus Mihai Vişan directorul executive al Asociaţiei Române a Cărnii.
În plus, nici materia primă nu este sumpă, întrucât crescătorii de porci s-au văzut nevoiţi să micşoreze preţurile. “Nu se pune problema unor scumpiri în această perioadă, mai ales că porcul în viu se vinde acum cu 4,8 lei per kilogram, în timp ce anul trecut se comercializa cu 6,2 lei per kilogram”, a spus Adrian Rădulescu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Procesatorii oricum achiziţionează de pe pia