Procesul soţilor Ceauşescu şi execuţia lor, în ziua de Crăciun, este încă un subiect de presă. Este şi pretext de film şi de spectacol de teatru, este subiect de analiză şi comentariu, pentru presa din ţară ori pentru cea din străinătate. Sursa: RompresSursa: Fototeca online a comunismului românescSursa: AgerpresSursa: Agerpres
1 /. Cu certitudine, procesul soţilor Ceauşescu este un subiect despre care nu s-a spus totul. Cei 20 de ani trecuţi, par să nu aducă liniştea, iar umbra Epocii de Aur şi personalitatea lui Nicoale Ceauşescu bântuie încă România.
Un procuror greu de găsit
Voinea a povestit ziariştilor de la L’Express cum, în 25 decembrie 1989, a primit un telefon pe când se afla în biroul procurorilor militari, cu ordinul de a se deplasa de urgenţă la Târgovişte. Procurorul, care avea atunci, 39 de ani, şi a povestit că niciun alt magistrate, din cei care au fost solicitaţi, înaintea lui, pentru a participa în calitate de procuror la procesul soţilor Ceauşescu, nu a vrut să facă parte din echipa improvizată.
"Eram într-un moment crucial pentru România. Era evident, că Elena şi Nicolae Ceauşescu urmau să primească pedeapsa capitală", a declarat Voinea în interviul pentru L’Express, puncând dincolo de necesitatea unui proces, faptul că echipa de magistraţi era o improvizaţie.
Voinea mărturiseşte pentru L’Express că, în zilele de 22-25 decembrie, când în România nu era nimic sigur, când se trăgea în plin pe străzile din Bucureşti, când nu se ştia cu exactitate câţi oameni au murit, era convins că va exista o răsturnare de situaţie în favoarea regimului comunist. “Am ştiut că mă duc la Târgovişte, şi că risc la modul cel mai serios să mor. Mi-am spus: Ceauşescu sau eu?", povesteşte Dan Voinea.
Un proces de o oră
Verdictul pentru cuplul dictatorial a venit foarte repede, la m