Copiii iubesc sarbatorile de iarna dar iuresul activitatilor ce insotesc Craciunul si Revelionul ii transforma in adevarati "bulgari de stres". Cum ii "topim"? Cum ii facem sa depaseasca starea de nerabdare si anxietate care pune stapanire pe ei?
In primul rand depistand din timp aceasta situatie si tratand-o cu multa ingaduinta, ne sfatuiesc psihologii consultati de suite101.com.
Semnele stresului la copii
Copiii surescitati plang mai repede si din cauze minore. Sunt nervosi mai tot timpul, isi rod unghiile sau isi rasucesc suvitele de par, semn ca sunt nelinistiti si asteapta cu nerabdare sa se intample ceva, desi nu prea stiu bine ce anume.
De asemenea, copiii mai sensibili pot avea, din cauza stresului, si probleme de sanatate, cum ar fi stari de greata, dureri de cap, senzatia permanenta de oboseala sau chiar deranjamente la stomac.
Exista si situatii in care ei devin mai retrasi atat fata de colegii de scoala cat si fata de frati sau parinti, iar uneori au un comportament iesit din tiparele obisnuite, fiind dornici sa atraga cat mai mult atentia asupra lor.
Ce trebuie sa faca parintii ?
Ca sa ii poata ajuta pe cei mici sa treaca peste emotiile puternice generate de apropierea Craciunului, parintii trebuie sa tina cont in primul rand de personalitatea si temperamentul lor.
Pentru unii, cel mai bine este sa fie dusi in vacanta, la bunici sau la rude, sau, daca sunt mai mari, in tabere si excursii.
Pentru altii, este mai indicat sa ramana acasa dar sa fie lasati sa se intalneasca cu prietenii pentru a-si consuma energia si timpul liber in mijlocul celor de o varsta cu ei.
Foarte important este insa ca rutinele stabilite in familie sa nu se schimbe prea mult.
Copiii trebuie sa manance la orele la care sunt obisnuiti, sa respecte ora de c