Evz.ro vă propune o vizită virtuală din Europa în Asia şi din America în Africa, pentru a cunoaşte câteva frumoase obiceiuri de Crăciun. Facem cunoştintă cu mătuşica Josie Chansky, etnicii Yoruba, catolicii din satele filipineze şi cu nemţii care au inventat “piramida Crăciunului”.
1 /. EUROPA Piramida de Crăciun
În munţii Erzgebirge (în traducere – Metaliferi), de la graniţa Germaniei cu Cehia, îşi are originea frumoasa tradiţie a piramidei de Crăciun, predecesoare a bradului de astăzi. Obiectul decorativ, de dimensiuni diferite, este asemănător unui carusel cu mai multe niveluri. Pe fiecare dintre aceste etaje se află obiecte-simbol ale Crăciunului, de la cele foarte cunoscute (iesle, îngeraşi, magi, Fecioara Maria, Iosif) la cele care reprezintă viaţa de zi cu zi a oamenilor din Erzgebirge.
Spuneam că este precum un carusel, deoarece piramida se roteşte, de obicei cu ajutorul unor lumânări speciale, a căror căldură pune în mişcare o elice situată deasupra obiectului. Piramida tradiţională este construită din lemn, iar toate etajele sunt străbătute de un ax care se sfârşeşte prin elicea de care pomeneam mai devreme. Acest ax pune în mişcare etajele. Cele mai simple piramide au trei etaje, iar cele mai complicate şi complexe - opt sau chiar mai multe.
Municipalităţile au dus datina la un alt nivel. În pieţele aglomerate, sunt construite piramide uriaşe, iar locul lumânărilor este luat de mult mai eficientul curent electric.
AMERICA
Festivalul luminilor din Hawaii
Deşi la mii de kilometri depărtare de coasta vestică a SUA, al 50-lea stat al Uniunii păstrează tradiţia ameriană şi chiar o îmbogăţeşte. Un exemplu este festivalul luminilor, cu o istorie de doar 50 de ani, dar foarte populari printre turiştii care vizitează arhipelagul.
Omul de care se leagă totul este