Sportivii sau politicienii sunt uneori surprinsi lacrimand in public din cauza emotiilor puternice. Lacrimile lui Hilary Clinton in timpul campaniei prezidentiale din 2008 au facut inconjurul lumii in cateva clipe in timp ce Barack Obama a induiosat o intreaga planeta cand a lacrimat de durere la moartea bunicii sale.
Ce se ascunde in spatele acestor lacrimi, atunci cand ele sunt intr-adevar sincere? De ce unii oameni, extrem de puternici altminteri, nu se pot abtine si izbucnesc in plans in public iar altii raman impietriti chiar si in fata celor mai mari nenorociri?
Cercetatorii si psihoterapeutii au incercat sa descifreze pentru webmd.com cateva dintre secretele acestei manifestari emotionale.
De ce plangem?
De prea multa fericire sau nefericire, am putea raspunde intr-un mod simplist. Psihologii spun insa ca este ceva mai complicat de atat. "Plansul este un raspuns emotional natural la anumiti stimuli, cum ar fi supararea sau durerea. Dar exista si anumite circumstante speciale care ne fac sa izbucnim in lacrimi", spune Stephen Sideroff, psiholog la Universitatea din California.
"De exemplu, sunt multi oameni care se emotioneaza pana la lacrimi in momentul in care privesc o opera de arta. Pur si simplu, 'se topesc', cum obisnuiesc eu sa spun. Lasa garda jos si devin total vulnerabili. In momentul in care plang, acesti oameni elibereaza o imensa acumulare de energie exprimata prin sentimente", mai explica acesta.
"In alte situatii, putem vorbi despre un mecanism de supravietuire. Plangand, incercam sa atragem atentia aspura problemelor cu care ne confruntam si pe care nu le putem solutiona singuri", atentioneaza neurologul Jodi DeLuca de la Tampa General Hospital din Florida.
Pe de alta parte, exista momente in care plansul are un scop anume la nivel biochimic, el ducand la declansa