Reprezentanţii Direcţiei Apelor Banat acuză firmele din Ungaria că fură viermişorii tubifex, care cresc în nămolul râului Bega. Sursa: Adi Pîclișan Viermii tubifex, de culoare roşie, au aproximativ 2,5 centimetri lungime şi cresc în colonii mari, în apele poluate, motiv pentru care au cam dispărut din Europa, dar se găsesc din belşug în râurile din ţara noastră, potrivit specialiştilor în acvacultură.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Apelor Banat, cetăţenii maghiari fură periodic viermii tubifex din apele româneşti, ca să îi comercializeze ulterior, la preţuri ridicate, perscarilor români sau celor europeni, Viermişorii sunt utilizaţi ca momeală pentru pescuit sau ca hrană pentru peştii din acvarii.
„Firmele din Ungaria care se ocupă de culesul şi vânzarea tubifecşilor se reclamă reciproc. Nu demult am primit o nouă reclamaţie în acest sens. Desigur, au fost prinse persoanele care au furat tubifecşii, am anunţat şi poliţia. Tubifecşii sunt foarte scumpi, pentru că nu se dezvoltă decât la noi, în zona de graniţă de la Cenad. Maghiarii trec graniţa, la Cenad, şi recoltează viermii din nămolul Begăi”, explică Titu Bojin, directorul Direcţiei Apelor Banat.
Deşi în Ungaria s-a dezvoltat o adevărată industrie în jurul viermişorilor roşii, care sunt ambalaţi şi revânduţi chiar pescarilor români prin intermediul unor firme, întreprinzătorii maghiari nu au niciun fel de autorizaţie pentru ceea ce fac.
„Kilogramul de tubifex se vinde la prima mână cu 2,8 euro pe pieţele occidentale, ajungând până la 5-6 euro”, spune Bojin.
Istoricul unui conflict
Conflictul dintre DAB şi firma Ramiresi BT din Ungaria este unul de natură comercială. Cazul a fost soluţionat în 2006, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după cinci ani de procese, blocări de conturi şi sechestre asiguratorii în favoarea ungurilor, până