În caz de răceală, soluţiile nazale desfundă nasul, iar paracetamolul scade febra. Administrarea aspirinei este contraindicată copiilor, deoarece poate duce la apariţia sindromului Reye, afecţiune cerebrală uneori fatală.
O greşeală frecventă pe care au observat-o specialiştii când vine vorba despre tratamentul virozelor respiratorii constă în administrarea antibioticelor.
„Foarte multe persoane tratează incorect virozele, recurgând imediat şi din proprie iniţiativă la administrarea de antibiotice fără prescripţie medicală. Dacă este vorba despre o viroză, antibioticele nu vor ajuta la nimic, şi chiar dacă este vorba despre o infecţie bacteriană, există anumite antibiotice care se dau în regim empiric, până la elaborarea unui tratament ţintit pe germen. Altă greşeală este întreruperea tratamentului cu antibiotic prescris de medic înainte de vreme, microbul putând să dezvolte rezistenţă la tratamentul ulterior cu acelaşi tip de antibiotic", afirmă medicul de familie Radu Leon George, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.
Ibuprofenul, interzis bolnavilor de ulcer
Pentru scăderea febrei şi pentru combaterea durerilor de cap este indicată folosirea paracetamolului sau administrarea medicamentelor care conţin ibuprofen. Atenţie, ibuprofenul este contraindicat persoanelor care suferă de ulcer, celor care sunt alergice la aspirină sau care urmează un tratament anticoagulant. El trebuie evitat şi de femeile însărcinate.
De asemenea, sunt eficiente şi spray-urile nazale care conţin substanţe antiseptice şi picăturile pentru nas care au efect descongestionant, pastilele antitusive sau siropul de tuse. Totuşi, picăturile pentru desfundarea nasului se folosesc respectând cu stricteţe indicaţiile de pe ambalaj (cantitatea şi durata de administrare), deoarece pot crea dependenţă.
La primele simptome de răceală, este indicată şi suplimentar