Avram Cristea şi-a dedicat viaţa elevilor şi formării lor ca oameni, dar şi tradiţiilor pe care le-a studiat şi le-a respectat. Acesta şi-a conturat de-a lungul anilor personalitatea complexă cu ajutorul experienţei acumulate în mijlocul oamenilor. A fost ani de zile profesor de limba şi literatura română, însă a simţit o chemare aparte spre viaţa satului şi tot ce ţine de acesta.
Profil:
Data naşterii: 13 iulie 1945, localitate Şibot, judeţul Alba
Studii: Universitatea „Babeş-Boliay“ Cluj, Facultatea de filologie, specialitatea Limba şi literatura română 1968-1973
Stare civilă: căsătorit
Avram Cristea a publicat folclor literar în mai multe culegeri. A avut o activitate jurnalistică bogată şi şi-a adus contribuţia la numeroase cercetări ştiinţifice. Este preşedintele Asociaţiai Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina“, filiala Alba Iulia. A înfiinţat Asociaţia „Horia, Cloşca şi Crişan“ a elevilor şi profesorilor pe lângă colegiul cu acelaşi nume din Alba Iulia.
Activitatea sa profesională a fost una bogată şi s-a derulat în mare parte în jurul a tot ceea ce a însemnat tradiţie şi folclor. Mânat de amintirile copilăriei şi-a îndreptat atenţia spre obiceiuri şi tradiţii, studiindu-le îndeaproape, infirmând prejudecăţile oamenilor.
„Simplu fapt că am trăit la sat şi că vorbesc despre viaţa la sat nu înseamnă să susţin întoarcerea la primitivism. Nu e vorba de aşa ceva ci de respectul pe care ar trebui ca fiecare dintre noi să îl aibă faţă de valori. Satul, avea, spre deosebire de societatea contemporană, capacitatea de regenerare, revenire“, a explicat Avram Cristea. Ani de zile, profesorul a aprofundat obiceiurile şi tradiţiile din judeţ, care ulterior au devenit lucrări şi volume cunoscute.
Tradiţia se pierde din cauza nepăsării
Primul volum al autorului Avram Cristea apare în 1998, însă cel mai cunosc