Cercetătorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a descoperit, în 1994, Eridiaromul, un concentrat de fructe de afin, care mai târziu avea să ajute mii de persoane care suferă de diabet.
În premieră, studiile doctorului Roman Morar au fost preluate în lucrarea cercetătorilor francezi Léon Aucoin şi Tristan Prideux, a căror carte despre diabet, „Handbook of Type 1 Diabetes Mellitus: Etiology, Diagnosis, and Treatment” (Ghidul Diabetului de tip 1 – Etiologie, Diagnoză şi Tratament-nr) va fi publicată pe plan internaţional în prima parte a anului următor. Lucrarea, care tratează cauzele diabetului, dar şi diverse tratamente, poate fi achiziţionată momentan doar de pe internet, de pe site-ul uneia din cele mai mari edituri de ştiinţă, Nova Publishers.
Totul a pornit de la purcei
Roman Morar a produs, în 1982, Eridiaromul, un medicament din fructe de afin, destinat medicinii veterinare. Cu ajutorul acestuia putea fi tratată diareea la animale, dar şi la oameni. „Am descoperit asta când lucram la o fermă din Bonţida. Am aflat că două sute de purcei pe zi mor din cauza diareei şi mi-am amintit că acasă am o damigeană cu suc de afine. Le-am dat purceilor cu o seringă să bea şi incredibil, nu au mai făcut diaree”, îşi aminteşte doctorul. Practic, astfel a început totul. Morar a perfecţionat metoda de administrare, transformând licoarea în tablete.
În 1994, Eridiaromul a fost avizat şi în medicina umană. Doctorul a rămas surprins când a observat că acesta acţionează şi la nivelul pancreasului, în cazul bolnavilor de diabet. „Tratam multe persoane cu diaree şi multe îmi scriau înapoi despre cum le-a scăzut insulina. În 2001 am îmbolnăvit mai multe animale şi le-am tratat cu Eridiarom pentru a demonstra că pancreasul se reface şi, practic, diabetul devine o boală remediabilă”, ne-a spus doctorul, care