Etnologul a publicat 32 de cărţi, a făcut mii de fotografii, iar visul său este să valorifice la maxim tezaurul folcloric pe care l-a adunat de-a lungul anilor.
Pamfil Bilţiu este genul om cu care nu te plictiseşti la taclale, asta în cazul în care eşti iubitor a tot ce înseamnă tradiţie şi obiceiuri străbune. Unul dintre cei mai apreciaţi etnologi din ţară, Pamfil Bilţiu spune că a trebuit să „lupte" pentru a ajunge la acest statut şi nu primit totul „de-a gata". Provine dintr-o familie de ţărani din Făureşti, iar în acea vreme nu-şi continuau studiile decât copiii „bocotanilor". „Ai mei erau săraci şi au făcut eforturi mari să ne ţină la şcoală pe mine şi pe ceilalţi patru fraţi. Mama a fost cea care a ţinut morţiş să ne facă «domni»", povesteşte etnologul. Aşa a ajuns la Baia Mare, unde a făcut şcoala generală şi liceul. Următorul pas, evident, a fost înscrierea la o facultate. A ajuns la Cluj-Napoca, unde Pamfil Bilţiu s-a îndrăgostit de teatru, operă şi artă. „Nu ratam nicio expoziţie şi niciun spectacol de teatru. Venit dintr-un sătuc din Maramureş, lumea aceea m-a fascinat", spune Bilţiu.
32 de cărţi publicate, în 20 de ani
Proaspăt ieşit de pe băncile facultăţii, maramureşeanul a lucrat un an în învăţământ, iar apoi a lucrat la o publicaţie locală. În paralel, a fost şi metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene Maramureş şi a intrat la pensie de la Inspectoratul pentru Cultură al Judeţeului Maramureş. S-a apucat târziu de această „meserie" a scrisului, mai exact în ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, Pamfil Bilţiu a scris şi a publicat 32 de cărţi. „Câteva volume sunt despre istoria culturii, iar restul sunt din domeniul etnologiei", explică etnologul. Ponderea cea mai mare cade pe sub-zonele folclorice ale judeţului. „Maramureşul este singurul loc din ţară unde se mai păstrează tradiţiile şi obiceiurile", spune Bilţiu. Scriitorul