Una din zece femei însărcinate cu un nivel sub limita normală al hormonilor tiroidieni are un travaliu prelungit şi naşte cu dificultate, dacă se decide să aducă pe lume copilul pe cale naturală.
Este vorba în special despre hormonul tiroxină, care creşte metabolismul bazal şi care are rol în procesele morfogenetice, având acţiune importantă în buna funcţionare a sistemului nervos.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Tilburg din Olanda, nivelul redus al tiroxinei împiedică fătul să adopte poziţia favorabilă pentru naştere, îngreunând travaliul.
Oamenii de ştiinţă olandezi susţin că, deşi se întoarce cu capul în jos, cum este normal, faţa lui este orientată greşit, spre spatele mamei.
În aceste situaţii, există riscul ca travaliul să se prelungească foarte mult, iar medicii obstetricieni să fie nevoiţi să intervină cu forceps sau chiar să recurgă la naşterea prin cezariană.
Există riscul unui avort spontan
Specialiştii atrag atenţia că, începând cu săptămâna 34 de sarcină, gravidele ar trebui să-şi monitorizeze nivelul tiroxinei şi să intervină cu un tratament potrivit atunci când este necesar.
Studii anterioare au scos la iveală că o cantitate prea mică de tiroxină în organism poate fi asociată şi cu riscul de avort spontan, de complicaţii sau de preeclampsie (hipertensiune arterială, însoţită de un nivel crescut al proteinelor în urină).