De la majorarea tarifelor practicate de Gazprom şi a celor aplicate de Ucraina pentru gazele care îi tranzitează teritoriulul în drum spre casele europenilor, la majorarea accizelor, anul 2009 a fost marcat de evenimente care vor genera cheltuieli mai mari pentru consumatori. Sursa: Reuters
1 /.
Recent, grupul energetic E.ON România a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea tarifelor la gaze şi energie cu 15% şi, respectiv, cu 12%. Dacă ANRE va accepta cererea furnizorului, consumatorii casnici vor plăti facturi mai mari de la 1 ianuarie 2010.
În plus, Parlamentul a prelungit perioada în care marii consumatori au parte de gaze ieftine şi a extins lista potenţialilor beneficiari.
La aceasta se adaugă majorarea accizei, astfel că atât facturile plătite de populaţie, cât şi cele achitate de agenţii economici vor fi mai mari. Cumindustriaşiivor folosi energie mai scumpă, preţurile bunurilor, alimentelor şi a serviciilor vor creşte. Dacă ţinem cont şi de faptul că veniturile salariale se vor comprima, în termeni reali, cu 3,2% în 2010, faţă de 2,5% în 2009, în 2010 portofelele românilor vor fi mult mai goale.
Anul acesta marchează trei decenii de parteneriat ruso-român în domeniul gazelor, iar directorul executiv al Gazprom spune că gigantul rus doreşte să consolideze aceste relaţii.
Pe de altă parte, anul 2009 precede alegerile prezidenţiale din Ucraina, stat afectat grav de criza economică. Autorităţile de la Kiev au utilizat depozitele deţinute la FMI pentru a-şi plăti factura la gaze. Cum acestea au fost epuizate, Ucraina a cerut Fondului un împrumut de urgenţă, în valoare de două miliarde de dolari.
Fără aceşti bani, Kievul ar fi incapabil să plătească gazul furnizat de Gazprom, situaţie în care, potrivit declaraţiilor făcute de premierul ru