În străinătate, cadrele medicale primesc salarii de până la 24 de ori mai mari decât în Galaţi. Spitalele din Marea Britanie şi Danemarca plătesc cel mai bine. În acelaşi, spitalele de la noi rămân cu tot mai multe posturi descoperite.
Nemulţumiţi de salariile pe care le primesc îmediat după rezidenţiat, dar şi de condiţiile de muncă, tot mai mulţi medici tineri migrează în străinătate, chiar dacă în ţara noastră cererea de personal medical este în continuare foarte mare.
În prezent, în România s-a creat un deficit major de cadre medicale, astfel încât s-a ajuns ca un medic să trateze 600 de pacienţi, în condiţiile în care după standardele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, ar trebui să aibă în grijă cel mult 400 de oameni.
Cu acelaşi exod al halatelor albe se confruntă şi Galaţiul care, în 2009, a pierdut un medic la fiecare 12 zile. Aşa s-a ajuns la o medie foarte proastă, de 750 de pacienţi pe un medic, adică sub media pe ţară. să fie trataţi de acelaşi doctor. Singurele categorii unde sunt suficienţi medici sunt ORL-ul şi ginecologia. În rest, unităţile medicale din oraşul nostru se confruntă cu o lipsă de angajaţi.
„Anul acesta, din judeţul nostru au plecat 30 de cadre medicale tinere, dintre care 12 sunt doar din municipiul Galaţi. Şi mai avem foarte mulţi doctori , mai ales tineri, care doresc să plece din ţară. Sunt mai bine plătiţi şi mai respectaţi”, ne-a declarat dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi.
În străinătate, salarii de 24 de ori mai mari
Principalul atu pe care îl au unităţile medicale din străinătate este legat de salariile foarte mari pe care le oferă angajaţilor în comparaţiile cu cele pe care medicii le-ar câştiga, pentru aceeaşi muncă depusă, în Galaţi.
Spre exemplu, cel mai mare câştig dintr-o lună poate fi încasat la un spital din