Sute de suceveni care lucrează peste hotare s-au întors acasă pentru a petrece Sărbătorile. Pentru cadouri şi masa de Crăciun, mulţi dintre ei au cheltuit şi câte 1.500 de euro, aproape un salariu de muncitor în construcţii în Italia sau Israel.
Sucevenii plecaţi la muncă în străinătate s-au întors acasă de Sărbători cu tolba plină. Aceştia schimbă zilnic sute de euro şi dolari pentru a face cumpărături şi pentru a lua cadouri celor dragi.
Mulţi dintre ei se întorc după ani buni petrecuţi peste graniţă, unde au reuşit să economisească destui bani pentru ca să-şi poată permite să petreacă acasă un An Nou de pomină.
Au lăsat fără lei casele de schimb
„Lucrez de doi ani în Italia. Am venit acasă să petrec Sărbătorile cu familia. În trei zile de când m-am întors, am cheltuit peste 1.500 de euro. De Revelion o să fie altă distracţie, alţi bani“, spune Lucian Horhotă, un sucevean care lucrează ca instalator în Peninsulă.
Cei mai mulţi „stranieri“ din judeţ lucrează în Israel şi Italia, unde, spun ei, se câştigă încă foarte bine în domeniul construcţiilor. „Anul trecut am dus 3.000 de suceveni la muncă în Israel. Acum se caută mână de lucru ieftină, pentru că se construieşte mult după atentatele din această ţară. În medie, salariul este de 2.000 de dolari lunar. Este o sumă suficientă pentru a-ţi întreţine familia“, spune Ovidiu Asăftoaie, intermediar la o firmă străină de construcţii. Casierii de la bănci, dar şi cei de la casele de schimb valutar spun că anul acesta le merge mai bine decât în anii trecuţi şi că zilnic schimbă în lei zeci de mii de euro şi dolari. „Clienţii sunt, în special, suceveni care muncesc în străinătate şi au venit acasă de Sărbători. De multe ori nu le putem schimba toată suma, pentru că rămânem fără lei. Se tot vorbeşte de criză, dar la «stranieri» nu se cunoaşte“, spune Adrian Coroi, casier la