Energia regenerabila este un domeniu nou si relativ necunoscut pentru Romania, pana acum tara noastra laudandu-se doar cu cateva investitii personale si un parc eolian inceput de cehi prin Dobrogea.
Ce face Romania acum, insa, a fost facut in Europa Occidentala inca din deceniul trecut. Desigur, se poate spune ca nu mai exista nicio alta tara in lume ca Germania, dar bogatia si puterea unora se masoara si in dorinta lor de a face ceva.
Oricat de ciudat ar suna, chiar si germanii au pornit de jos, cu o turbina. Doar ca alesii lor au stiut ce e mai important pentru tara si au fost hotarati sa revolutioneze pietele de energie electrica si termica. La 1 aprilie 2000, in timpul mandatului fostului cancelar Gerhard Schroder, a intrat in vigoare o lege de promovare a energiilor regenerabile. Acesteia i s-au adaugat mai tarziu reglementari pentru cotele de folosire a biocombustibililor si a puterii geotermale.
Subventiile masive alocate acestui sector au crescut interesul pentru panouri solare si turbine eoliene atat de mult incat in cativa ani Germania devenise un paradis pentru ecologisti, potrivit Spiegel Online.
Vantul, cel mai bun prieten al germanilor
Eolinele au fost fara indoiala vedetele ultimilor zece ani in Germania. La sfarsitul anului 1999, turbinele generau o putere totala de 2,875 MW, pentru ca la sfarsitul lui 2008 aceasta sa ajunga la 23.903 MW.
Si tehnologia a avansat de cand au fost ridicate primele turbine. Cele instalate acum au rotoare cu diametrul de 100 de metri, iar turnurile lor sunt inalte de 200 de metri, eficienta lor crescand datorita vantului puternic de la aceasta inaltime. Astfel, o singura turbina eoliana poate produce intre 2 si 5 MW, suficienti pentru a alimenta cu energie 4000 de case. Mai mult, o companie germana a inceput deja sa fabrice turbine care produc 6 MW. @N_