Venita pe nepusa masa si intr-un rar moment total lipsit de conotatii politice, descoperirea armelor furate in urma cu aproape un an din depozitul militar de la Ciorogarla este vanduta ca o poveste politista cu interlopi verosi.
Ingredientele sunt ca la carte: operatiuni fulger si de proportii ale autoritatilor, zeci de perchezitii, zeci de retineri, zeci de suspecti, in frunte cu doi dintre dintre cei mai cunoscuti sefi de clanuri, fratii Preda. Dincolo de aceasta poveste politista, cazul Ciorogarla pare mai mult o poveste despre si cu servicii secrete si politica, partea vizibila a unui razboi ucigator in an electoral.
Sa recapitulam: in conditii puerile, cu sprijin din interior, mai ales la nivel de informatii, dintr-un depozit militar al armatei au fost furate peste 60 de arme. Atentie insa, arme vechi, unele scoase din uz sau pe cale de a fi scoase din uz, desi in depozit existau si arme de ultima generatie care n-au fost atinse. Totodata n-a fost furat nici macar un glont.
Ancheta a scos la iveala certe vicii mari de securitate la depozitul apartinand fortelor aeriene si au fost invocate probleme mari la nivelul contrainformatiilor. In consecinta au cazut mai multe capete in armata.
Printre ele, seful Directiei Contrainformatii si Siguranta Militara din cadrul Fortelor Aeriene, Maricel Popa, si mai ales seful Statului major al Fortelor Aeriene, generalul locotenent Constantin Croitoru. A fost contestat, dar a scapat, cu pete pe imagine, inclusiv ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, fost consilier al lui Traian Basescu.
Generalul Croitoru era un om foarte incomod la sefia fortelor aeriene, cu optiuni foarte ferme si, mai ales, era blndat cu informatii. Sa ne amintim ca in 2006 el a fost numit director general al Directiei Generale de Informatii a Apararii in locul generalului Sergiu Medar, devenit cons