Lucian Someşan este de 17 ani responsabil cu scrisorile pentru Moş Crăciun. Când micuţii nu primesc ce au cerut, îi scriu din nou, şi-l ceartă. Crăciunul a trecut, dar scrisorile pentru Moş nu se opresc. De astăzi, Lucian Someşan trebuie să le răspundă copiilor care nu au găsit sub brad ce şi-au dorit.
Luna decembrie are unele zile mai uşoare pentru cei mai mulţi dintre angajaţii de la poştă. Pentru Lucian Someşan, lucrurile stau cu totul diferit.
Astfel, din 1992, bănăţeanul este responsabil cu preluarea scrisorilor care îi sunt destinate lui Moş Crăciun.
„Micuţii au obiceiul să trimită scrisorele lungi, cu tot felul de brizbiz-uri cu copaci, nea şi oameni fericiţi pe margini. Dacă fetiţele preferă să-şi parfumeze scrisorelele, băieţeii au obiceiul să fie mai tehnici, să descrie exact ce fel de jucării vor", povesteşte Lucian Someşan.
Fiecare zi din decembrie a adus noi scrisori cu litere îngroşate la destinatar: „Pentru Moşul de la Polul Nord". Cei care nu ştiu încă să scrie prea bine se folosesc de un truc, astfel încât scrisorelele să ajungă la destinaţie.
„Sunt destule cazuri în care cei micuţi îl desenează direct pe Moşul pe scrisoare, lângă o colibă acoperită de zăpadă sau un brad. Cei micuţi nu mai sunt atât de ataşaţi de reni şi de spiriduşi", adaugă poştaşul din Timişoara.
Tras la răspundere
Misiunea lui nu s-a terminat după ziua de 25 decembrie. Dimpotrivă, după Crăciun tot mai vin zeci de scrisori. Micuţilor nu le este frică să-l înfrunte pe Moş, aşa că scriu, din nou, mesaje în care-l trag la răspundere pentru că nu au primit cadourile dorite. Încercând să îi îmbune iar, Lucian Someşan le scrie şi le spune că viitorul Crăciun va fi mai bogat.
„Fanii Moşului trebuie să ştie că bătrânul e mai uituc de felul lui. Nu trebuie să se supere nimeni. Ce nu aţi primit anul acesta o să vă ajungă anul viitor sub b