Într-una dintre cărţile pentru care a primit Nobelul pentru Literatură în 2008, Le Clézio spune povestea unei iniţieri. După publicarea volumelor „Urania“ şi „Raga“, Editura Art continuă seria dedicată autorului, prin romanul „Peştişorul de aur“.
Prozatorul născut la Nisa, autor a peste 40 de lucrări, a scris în 1997 acest roman în care istoriseşte descoperirea lumii de către Laïla, micuţa marocană, furată la şase ani şi vândută Lallei Asma, care-i devine învăţătoare şi, prin forţa împrejurărilor, bunică.
Renunţând la instrumentele prozei experimentale, Le Clézio alege uneltele tradiţionale ale romanului consistent şi accesibil: o poveste bună, nuanţată şi un personaj ofertant.
"Peştişorul de aur" este o incursiune în lumea copilăriei furate şi a inocenţei pierdute, victimă a dezrădăcinării. Povestea ilustrează revenirea scriitorului, în cea de-a doua etapă a creaţiei, la temele vechi de când lumea: copilăria, adolescenţa, călătoria.
În căutarea originii
La moartea Asmei, fetiţa surdă deschide ochii spre lumea adevărată, crudă şi, de cele mai multe ori, de neînţeles. Hotărâtă să meargă mai departe, protagonista părăseşte Africa de Nord şi intră în altă civilizaţie, la Paris şi la Nisa, la Boston şi la Chicago, în haosul realităţii brute.
„Trăim vremuri tulburi", mărturisea autorul într-un interviu pentru „Le Magazine Littéraire", „suntem bombardaţi cu un haos de idei şi imagini. Poate că acum rolul literaturii este să reflecte acest haos."
Laïla dă piept cu universul întunecat al drogurilor, descoperă rasismul, dar şi plăcerile dragostei sau ale lecturii. Identitatea ei nu se poate definitiva decât atunci când, dornică să se elibereze de trecut şi de necunoscut, îşi va afla adevărata origine, povestea ei transformându-se astfel într-un comentariu artistic la cunoscutul proverb "dacă nu ştii de unde vii, nu ştii încotro t