Anul viitor, subvenţiile considerate ajutor de stat nu vor mai fi plătite agricutorilor. În acest context, mulţi dintre cei care au accesat fonduri europene, cum sunt fondurile Sapard sau cele post-aderare, nu îşi vor mai putea finanţa activitatea.
Practic, Uniunea Europeană consideră că o parte dintre subvenţiile acordate în caz de calamitate, cele pentru susţinerea producţiei de păsări sau pentru laptele neconform sunt ajutoare de stat. De asemenea, şi ajutoarele pentru plata facturii la apa utilizată pentru irigaţii vor fi considerate ajutor de stat, a explicat, în cadrul unei intervenţii televizate, preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu.
Din 2010, aceşti bani nu vor mai fi plătiţi agricultorilor. Statul ar trebui să asigure din fonduri proprii diferenţa, pentru ca fermierii să nu ajungă la sapă de lemn.
Aceştia au accesat fonduri alocate de UE României înainte de aderare, prin programe de tipul Sapard. De asemenea, fermierii au suprasolicitat fondurile alocate după aderare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Pentru a lua aceste fonduri, agricultorii au luat credite.
Fără subvenţii şi în absenţa unor programe de susţinere derulate de statul român, “agricultura se va întoarce cu 15-20 de ani în urmă”, apreciază preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu. Oficialul consideră că bugetul alocat agriculturii este mic.
Pe lista noului cabinet se mai găsesc înfiinţarea Camerelor Agricole şi eficientizarea agenţiilor din subordinea Ministerului Agriculturii, a adăugat Adrian Rădulescu.