La seminarii, viitorii doctori urmăresc proiecţii din două seriale celebre despre cazuri medicale grave. Cadrele medicale susţin că metoda occidentală de predare îi antrenează pe tineri, care învaţă în acest fel să rezolve cele mai dificile cazuri.
Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr.T.Popa“ din Iaşi devin pentru câteva ore doctor House, personajul principal din celebrul serial american cu acelaşi nume, sau medicii din filmul „Anatomia lui Gray“.
Asta se întâmplă la seminariile de Medicină de Urgenţă ale Dianei Cimpoeşu, profesor şi coordonatorul SMURD Iaşi. Dascălul spune că a apelat la această metodă de predare pentru a-i determina pe studenţi să rezolve cu plăcere cazuri medicale grave. „Cel mai des discutăm despre cazurile din serialul «Anatomia lui Gray», mai ales când este vorba despre medicina de urgenţă. Stundeţii mei au urmărit şi cazurile din «Doctor House»“, spune Diana Cimpoeşu.
Tinerii, antrenaţi de acţiune
Filmul rulează până la un anumit punct când este oprit, iar viitorii medici trebuie să rezolve singuri cazul. „Cursurile de medicină de urgenţă mi se par mult mai antrenante când ne uităm la filme. Totul devine un joc“, spune Cătălin, student în anul IV la Medicină.
Mihaela, colegă cu tânărul, crede că serialele proiectate pe peretele amfiteatrului au făcut-o să iubească mai mult facultatea.
„Când am dat la Medicină, nu m-am gândit că voi învăţa după filme. Mă motivează şi mă ajută să privesc mult mai clar cazurile. Sper ca atunci când voi fi rezident să pot aplica pe pacienţi ce învăţ acum din filme“, spune Mihaela. Despre rezultatele metodei de predare a medicinii, doctorul Diana Cimpoeşu spune că are succes în rândul tinerilor.
„În aceste filme se vorbeşte mai ales despre nişte cazuri extreme, foarte grele. Chiar şi aşa, tinerii sunt foarte prin