Părintele psihanalizei, Sigmund Freud, a fost salvat de un nazist fascinat de operele sale, împotriva voinţei lui Adolf Hitler, arată o carte publicată recent.
În 1938, când naziştii au preluat controlul în Viena, Freud şi familia sa erau în mare pericol. Numai că un nazist, Anton Sauerwald, l-a protejat mai întâi pe savantul cu origini evreieşti, pentru ca apoi să îl ajute pe Freud să fugă în Marea Britanie.
Culmea, după Al Doilea Război Mondial, Sauerwald a fost judecat pentru daunele aduse familiei Freud. Acesta a fost salvat doar de mărturia uneia dintre fiicele savantului.
Toată povestea este prezentată în cartea "The Escape of Sigmund Freud", semnată de David Cohen.
Bogatul Freud, protejat şi făcut dispărut de nazistul Sauerwald
În anii '30, Sigmund Freud devenise celebru în Europa datorită lucrărilor sale în ceea ce priveşte inconştientul. Aceste realizări şi dezvoltarea unei afaceri au asigurat familiei Freud o stare materială foarte bună în perioada interbelică.
Dar, la început de război, Hitler a ordonat ca evreii să îşi declare averile şi a spus că toate aceste bogăţii "au fost dobândite în mod ilicit".
Legătura dintre Sauerwald şi Freud a fost profesorul Josef Herzig, de la Universitatea din Viena. Acesta din urmă era un prieten apropiat al savantului, iar nazistul Sauerwald îi fusese elev.
În carte, Cohen scrie: "Sauerwald nu a raportat superiorilor că Freud avea multe conturi secrete în băncile de peste hotare. El a luat documentele şi le-a ţinut pentru el, închise într-o cutie din locuinţa sa".
Apoi, Sauerwald a protejat afacerea cu cărţi a lui Freud. Naziştii ordonaseră distrugerea cărţilor, dar Sauerwald a reuşit să intre în posesia lor şi le-a ascuns într-un loc singur.
Locuinţa lui Freud - institut pentru superioritatea r