În multe cazuri de afecţiuni apărute pe fondul unor procese digestive defectuoase, soluţia de tratament o reprezintă suplimentele cu enzime. Specialiştii afirmă că enzimele au rolul de a cataliza toate reacţiile biochimice din organism, controlând şi susţinând astfel procesele vitale.
Există două categorii de enzime: enzime alimentare (care provin din fructe şi din legume crude) şi enzime digestive (secretate de tractul digestiv, începând din cavitatea bucală până în intestine, pancreas şi ficat, indispensabile pentru digestie).
„Enzimele sunt lucrătorii din celulele noastre, partea vie a acestora, fără de care nu poate exista viaţă. În natura lor chimică sunt proteine funcţionale", afirmă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Se găsesc în salivă şi în sucurile digestive
Enzimele digestive sunt secretate de-a lungul tractului intestinal şi descompun alimentele, făcând posibilă absorbţia nutrienţilor în sânge.
Există trei grupe principale de enzime digestive: amilază, protează şi lipază.
Amilaza se găseşte în salivă şi este responsabilă pentru descompunerea carbohidraţilor. Aceasta acţionează imediat ce începeţi să mestecaţi, de aceea nutriţioniştii recomandă o mestecare lentă a alimentelor. Din familia amilazei fac parte şi lactaza, maltaza şi sucraza, care corespund descompunerii zahărului din lapte, din malţ şi, respectiv, din trestie-de-zahăr.
Proteaza se găseşte în sucurile stomacale şi ajută la digerarea proteinelor, iar lipaza este responsabilă pentru descompunerea grăsimilor, find prezentă în sucurile intestinale.
Pot fi luate din cereale integrale
Suplimentarea cu enzime aduce beneficii multiple şi importante: stimulează sistemul imunitar, reface ţesuturile lezate, împiedică multiplicarea celulelor cancerigene, îmbu