Cine nu a stat pe lângă mama sau bunica în Ajunul Crăciunului a pierdut un regal de măiestrie şi arome îmbietoare, dar şi secrete culinare bine păstrate.
Nu ai cum să pătrunzi cu adevărat spiritul Crăciunului şi să guşti pe deplin mâncărurile româneşti tradiţionale ale acestei sărbători dacă nu ai stat, măcar o dată, pe lîngă o gospodină cu experienţă, atunci când pregăteşte minunăţiile pentru masa din 25 decembrie.
Dând toate asigurările necesare că nu vom consemna ingredientele secrete din bucate, tanti Nuţi din Ploieşti (aşa cum o ştie toată lumea), în buletin Constanţa Constantin, ne-a permis să intrăm, odată cu dumneavostră, cititorii, în bucătăria dânsei pentru a vă impulsiona poftele culinare, probabil deja aţâţate de restricţiile din post.
În primul rând, am citit meniul de Crăciun, iar pe măsură ce-l lecturam simţeam cum papilele mele gustative reacţionau independent de mine. Tanti Nuţi are în vedere pentru masa festivă o ciorbă de perişoare, sarmale, friptură, cârnaţi, caltaboşi, tobă, cozonaci şi multe, multe prăjituri.
De fapt, la fiecare sărbătoare, este furnizoarea de dulciuri pentru întreg neamul şi nu este un lucru foarte simplu, având în vedere că are multe surori şi nepoate.
Ore de muncă
Când am vizitat-o noi, tanti Nuţi pontase ore bune în bucătărie şi preparase deja cârnaţii. Aceştia trebuie să aibă timp să se usuce puţin până când se vor încolăci şi se vor rumeni în tigaie, mâine dimineaţă.
Carnea de porc, tocată manual, a fost amestecată cu orez, ceapă şi piper, a fost ambalată frumos în forma binecunoscută a sarmalei româneşti şi stătea cuminte într-un vas ceramic special, gata să ia cunoştinţă cu cuptorul unde va înnopta câteva ore.
A urmat pregătirea aluatului pentru cozonaci, o "luptă" minuţioasă şi îndelungată cu făina, ouăle şi mirodeniile. "În ultima vreme, munca gospodinelor a fost mult uşur