La 20 de ani de la caderea comunismului din Romania, jurnalistii irlandezi au descris si ei regimul ceausist pe care romanii trebuiau sa il suporte si de care s-au saturat in decembrie 1989.
Condamnarea lui Nicolae Ceausescu la moarte, in ziua de Craciun a anului 1989, a fost cel mai frumos cadou pe care Romania l-a primit vreodata, potrivit Belfast Telegraph.
In opinia lor, Nicolae Ceausescu a reprezentat o contradictie de termeni pentru ca a fost un comunist infocat, dar a flirtat cu Vestul si chiar a avut o influenta puternica in Occident. cand Ceausescu zambea, vestul parea inselat, spun irlandezii.
Ceausescu a reusit sa intre in Palatul Buckingham sa ia ceaiul cu Regina si a ajutat la stabilirea unor negocieri dintre presedintele Nixon si chinezi in anii 1970, prin eforturile sale de mediere. A fost implicat chiar si in discutiile care au dus la vizita presedintelui egiptean Anwar Sadat in Israel in 1977.
Totusi, romanii nu au beneficiat de influenta lui Ceausescu. El a instituit in propria tara un set de legi draconice conform carora orice barbat sau femeie, casatorit sau singur, care nu avea copii pana la varsta de 25 de ani, era taxat cu inca 20% din venit.
De asemenea, a interzis divortul si avortul, acest lucru ducand la o inevitabila explozie a populatiei. Asa s-a ajuns la un numar necunoscut de copii nedoriti, dintre care multi au fost abandonati si au trait pe strazi. Altii au fost inchisi pentru ani de zile in sanatorii, imaginea lor inca bantuindu-i pe cei care i-au vazut.
Ceausescu s-a intors dintr-una din vizitele sale in Coreea de Nord hotarat sa aplice in propria tara politicile nebunesti ale dictatorului nord-coreean. A ordonat distrugerea pe scara larga a numeroase vechi, orase istorice si cladiri pentru o directie stalinista catre urbanizare.
El a creat cladiri g