La ora actuală, măcelarii braşoveni au deschise mai multe puncte de vânzare în Nurnberg, altul în Ungaria, iar afacerea se dezvoltă. Aceştia i-au „obişnuit" pe germani cu parizerul, toba şi slănina afumată.
Salam de vară, parizer, tobă, cârnaţi de casă, slănină afumată, caltaboşi, de toate pot fi cumpărate din „Metzgerei Mooser GmbH". O afacere începută, practic, din nimic, dar care acum merge foarte bine.
De aproape un sfert de veac, o familie de măcelari braşoveni, originari din comuna Hălchiu, îi „delectează" pe germanii şi românii ce trăiesc în zona Nurnberg cu delicatese pregătite după reţete tradiţionale româneşti.
Primul membru al familiei care a ajuns în Germania a fost Johann Mooser, acum în vârstă de aproape 80 de ani. „În 1984 am fugit din România: recunosc că a trebuit să plătesc bani mulţi pentru a putea ieşi din ţară. Aveam 54 de ani şi nu mă angaja nimeni, aşa că după ce m-am chinuit doi ani, în 1986, mi-am deschis o măcelărie. Cunoşteam meseria foarte bine de acasă, iar cum lucrurile au început să meargă bine, mi-am adus aici restul familiei", ne-a spus Mooser.
Bătrânul ne-a mai spus că decizia părăsirii României a venit după ce fiica sa a fugit din ţară, iar Miliţia a început să-l hărţuiască: „Fiindcă era om gospodar, reuşisem să strâng o sumă mai mare de bani. După ce fata a plecat, autorităţile m-au acuzat că aş fi desfăşurat activităţi iliciet. Săptămânal trebuia să merg la Miliţie şi pe la instanţele judecătoreşti. După o vreme nu am mai rezistat şi am fugit şi eu din ţară".
Afacere de success
După înfiinţarea primei măcelării româneşti, afacerea a mers foarte bine. Acum Johann este ajutat de ginerele său, Harald Hubbes şi un nepot care a urmat cursuri în domeniu în Germania.
„Încă de la început germanii şi-au dat seama de calitatea produselor noastre: 80% dintre ele sunt realizate după reţete