Lipsa banilor lichizi i-a făcut pe unii constructori să ofere locuinţe noi contra parcele de pământ. Vânzările sunt aproape nule în sectorul loturilor potrivite construcţiei de case sau blocuri. Şi asta chiar dacă preţurile au scăzut şi cu 50% în unele oraşe din ţară.
În medie, preţul terenurilor a scăzut cu 22% în marile oraşe ale României, faţă de luna decembrie din 2008. Astfel, un metru pătrat de teren costă astăzi în marile oraşe ale ţării, în medie, 407 euro, în timp ce anul trecut pe vremea asta nivelul era de 518 euro.
Există localităţi în care preţurile au scăzut şi cu 50%. Este cazul Piteştiului, oraş în care altădată terenurile costau aproape cât în Capitală. „Stăm foarte prost la capitolul vânzări. Înregistrăm o tranzacţie la o lună jumătate - două", spune Daniel Mitroi, director general al agenţiei piteştene Imperial House Grup.
Astfel, dacă în decembrie anul trecut cele mai scumpe terenuri situate semicentral costau 800 de euro pe metru pătrat, astăzi ele pot fi achiziţionate la un preţ de două ori mai mic.
Tendinţa este aceeaşi şi la periferie, unde se află loturile potrivite construcţiei de mici ansambluri de vile unifamiliale. Anul trecut pe vremea asta, un metru pătrat costa aici 100 de euro, în timp ce astăzi poate fi achiziţionat cu maximum 50 de euro. Există în prezent oferte şi de 25 de euro pe metru pătrat - diminuate de la 65 de euro în decembrie 2008 - în zone care au acces la apă, curent electric şi gaze.
Trocul, preferat achiziţiei cu banii jos
Lipsa de lichidităţi i-a făcut pe constructorii piteşteni să recurgă la diverse modalităţi pentru a reuşi să achiziţioneze terenurile necesare dezvoltării de mici complexuri rezdenţiale.
Unul dintre aceştia a obţinut de la un proprietar de terenuri un lot potrivit edificării a 11 vile unifamiliale în Mărăcineni, localitate sit