Traian Basescu si-a facut din modernizarea Romaniei prioritatea celui de-al doilea mandat la Cotroceni. Prin insasi aceasta declaratie, presedintele are macar meritul de a fi diagnosticat corect societatea noastra.
Folosind alte cuvinte, si in 2004, Basescu si-a inceput primul mandat tot cu aceeasi idee. Ce se intelege prin modernizarea statului - presedintele a precizat cateva puncte, a aruncat cateva idei si a lansat, in urma acestei teme de mandat, o mare provocare.
Pe scurt, Traian Basescu intelege prin modernizarea statului reducerea influentei excesive a unor grupuri economico-financiare asupra politicienilor si institutiilor statului, o grija tot mai mare fata de de cheltuirea banului public, depolitizarea institutiilot publice si apararea si respectarea neutralitatii functiilor publice si dezvoltarea si modernizarea spatiului rural.
Se regasesc aici cateva dintre cele mai mari probleme ale Romaniei, dar lipsesc, in acelasi timp, alte prioritati fara de care Romania nu va putea nici macar spera la o adevarata modernizare. Printre acestea cel putin infrastructura statului ar fi putut fi inclusa intre prioritatile modernizarii Romaniei.
Pornind de la infrastructura transporturilor si terminand cu cea a retelelor de comunicatii si energie electrica si termica, intreaga retea a infrastructurii din Romania este ori invechita, ori distrusa, ori inexistenta. Sa nu fim insa carcotasi, sa nu cerem cu pacat si sa ne multumim cu ce ni se da. Ce sanse au sa se implineasca macar ideile presedintelui?
Pentru a ne forma o idee despre cum a pornit la drum actuala Putere, sa dam istoria inapoi cu doar cateva zile. Formarea Guvernului. Presedintele tocmai ce ne promisese ca se va lupta pentru un mandat mai bun, iar la nici 48 de ore aflam ca Elena Udrea va conduce, in noul Guvern Boc IV, intru rasplata meritelor extrao