Forbes.com a publicat recent lista celor mai performante 11 şcoli de afaceri, la nivel mondial (fără Statele Unite ale Americii), care oferă programe postuniversitare de un an. Venituri anuale uriaşe, formate din şase cifre, şi poziţii în conducerea marilor companii din lume sunt perspectivele absolvenţilor celor mai bune programe de masterat din lume.
Actuali sau foşti miniştri, preşedinţi de mari companii cu operaţiuni la nivel mondial, nume grele ale mediului de afaceri privat sau ale administraţiilor ţărilor din care provin se regăsesc în promoţiile anuale ale celor mai bune programe de masterat de un an din lume.
Clasamentul Forbes.com cuprinde 11 mari universităţi din lume care asigură pregătire de cel mai înalt nivel pentru masteranzii în business, fiind întocmit pe un calup de 13 criterii ca bază a comparaţiilor între şcoli.
Sumele alocate unui masterat sau doctorat sunt considerate, peste tot în lume, investiţii, şi nu cheltuieli, pentru că după absolvire masteranzii au, de regulă, venituri mult mai mari comparativ cu cele dinaintea programului. De aceea, şcolile sunt poziţionate în topul Forbes în primul rând după „profitabilitatea" acestei investiţii, exprimată în două moduri.
Rentabilitatea la cinci ani după absolvire
Pe de o parte, au fost luate în calcul câştigurile totale anuale înregistrate la cinci ani după absolvirea masteratului de 12 luni, din care au fost scăzute însă taxele şi comisioanele aferente programului şi compensaţiile pierdute pe perioada urmării cursului.
Pe de altă parte, la fel de important, s-a calculat „rentabilitatea" investiţiei, ca raport între veniturile obţinute la cinci ani după absolvirea cursului şi totalul sumelor efectiv cheltuite pe programul de masterat. Alte criterii care au fost luate în calcul la alcătuirea clasamentului sunt la fel de relevante.
Perioada de timp în care