Timp de peste 30 de ani, Elena Anghel s-a implicat activ în viaţa culturală și socială a judeţului Alba. Fie că a îndrumat elevii şi tinerii spre lectură, fie că a readus în actualitate crâmpeie din viaţa poetului Lucian Blaga, fie că a luminat chipurile oamenilor de pe scenă, fie că s-a implicat în acte de caritate, Elena Anghel rămâne un om dinamic, mereu în actualitate în evenimentele Albei.
Profil:
Născută: la 14 iunie 1954, Şugag, judeţul Alba
Studii: Master în Management Educaţional, Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia
Familie: o fiică, trei nepoţi
Şi-a legat numele de Casa memorială „Lucian Blaga“
Actualmente consilier în cadrul Compartimentului Instituţii publice de cultură şi patrimoniu cultural din Consiliul judeţean Alba, povestea Elenei Anghel începe cu Lancrămul, satul natal al lui Lucian Blaga. „Copilăria și adolescența sunt legate de Lancrăm. De la 6 ani am trăit în satul acela idilic, aidoma celui descris de Blaga în «Hronicul şi cântecul vârstelor». Abia mai târziu am realizat câtă dreptate avea acesta când spunea că singura mare copilărie e cea petrecută la sat. Timpurile s-au schimbat, satul care încă se socotea atunci, pe sine însuşi „centrul lumii“, s-a schimbat şi el, dar amintirile au rămas vii, iar uneori ne întoarcem acolo pentru a putea merge mai departe“, a spus Elena Anghel.
Timp de 10 ani, aceasta s-a ocupat de amenajarea Casei memoriale „Lucian Blaga“ din Lancrăm. „Din 1996 până în 2006, am adunat aici bucurii ale sufletului, dar şi clipe de cumpănă şi greutăţi, pentru că drumul de la casa natală spre casa memorială n-a fost deloc ușor. Am avut, însă, alături oameni minunați care m-au sfătuit şi m-au ajutat, iar dintre aceştia face parte doctorul Radu Cărpinișianu, din Sebeş - a cărui mamă era verișoară primară cu Lucian Blaga – a fost primul care a adus la Lancrăm tot ce