Cu 20 de ani în urmă, pe 28 decembrie, zarurile erau deja aruncate. Revoluţia trecuse, Ceauşescu fusese eliminat deja şi, chiar dacă mai erau bezmetici care împuşcau aiurea, lucrurile păreau să se liniştească. Că nu s-au liniştit nici până azi - asta e partea urâtă a poveştii.
Lucrurile s-au făcut cu mare greutate de atunci, iar schimbările s-au întâmplat doar când ne-au împins alţii de la spate. De ce, de exemplu, polonezii au reuşit să-şi structureze un sistem de educaţie atât de bine pus la punct, în vreme ce noi abia ne căznim să trecem prin Parlament legi confecţionate în pripă, menite să dea altă faţă procesului de învăţământ? Sigur că drumul spre iad este pavat cu cele mai bune intenţii, dar Curtea Constituţională n-a fost de acord cu asta. Magistraţii Curţii au retrimis legea educaţiei Guvernului - acelaşi care a promovat-o prin asumarea răspunderii, în septembrie - explicând că graba n-a fost oportună şi că o asemenea lege de importanţă majoră necesită implicarea societăţii civile.
N-a fost singura greşeală de guvernare din acest an, dar ce a fost corect în 2009? Programul "Rabla"? Programul "Prima Casă"? Împrumutul de la FMI? Sunt multe şi încă nu este clar dacă Guvernul se va întoarce să le corecteze pe toate, ori va prefera să rămână cu tinichelele agăţate de coadă. Pare mai comodă ultima variantă. Mai ales că, în România, încă nu a plătit nimeni pentru deciziile proaste sau aplicate greşit sau luate degeaba.
Promisiunile pentru anul viitor sunt legate de Bugetul pe 2010, de care depind banii de la FMI. Proiectul legii a fost adoptat miercuri seară, în prima şedinţă a noului Cabinet Boc, care tocmai obţinuse de la Parlament avizul de funcţionare. Documentul conţine măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor bugetare: salarii şi pensii îngheţate şi zeci de mii de angajaţi de la stat concediaţi. Se estimează că aproxima