Cei mai mulţi analişti văd o apreciere a cursului de schimb, până la 4 lei/euro. Întărirea monedei naţionale în raport cu euro este dependentă de reducerea zgomotului la nivel politic şi de asumarea condiţiilor din acordul cu FMI.
Cursul de schimb a atins ieri minimul ultimelor trei luni, Banca Naţională a României anunţând o referinţă de 4,1997 lei/euro.
Este pentru prima dată, de la sfârşitul lunii septembrie, când cotaţia euro coboară sub pragul de 4,2 lei.
Mai citiţi şi:
Leul s-a apreciat puternic miercuri, după două luni dificile
Să fac credit în lei sau în euro?
Dacă ultima lună a anului a adus o uşoară scădere a euro, pe fondul formării unui guvern şi a cererii mai mari de lei, specifică în perioada Sărbătorilor, în 2010, raportul de schimb ar putea să-şi menţină trendul.
Evoluţia acordului FMI, factor-cheie
Analiştii internaţionali spun că raportul leu/euro nu va exploda anul viitor, dacă zgomotul politic va înceta, iar acordul cu Fondul Monetar Internaţional va fi repus pe linia dreaptă.
Mai mult, ei consideră că Banca Naţională a României (BNR) va fi capabilă să apere atât moneda naţională, dar şi ţinta de inflaţie.
„Cel mai important este că nu vedem loc pentru o depreciere şi mai mare a cursului leu/euro", consideră analistul Ivan Tchakarov, de la compania de brokeraj Nomura International din Londra.
De aceeaşi părere este şi Ulrich Leuchtmann, analist al Commerzbank. „Lucrurile depind mult de modul în care se vor tranşa lucrurile pe scena politică de la Bucureşti şi de turnura pe care o vor lua discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional", consideră analistul de la Frankfurt.
Tchakarov şi Leuchtmann oferă pentru finele anului 2010 o prognoză de curs aproapiată de 4 lei/euro, respectiv 3,9 lei/euro. Aceasta este însă cea mai optimistă est