Un raport ale medicilor de la Centrul pentru Studierea Cancerului al Universităţii din New York arată nu numai că tumorile au capacitatea de a se răspândi cu repeziciune în organism prin intermediul celulelor tumorale, dar au şi proprietatea de a se regenera, fapt care explică de ce tumorile reapar chiar şi după ce au fost extirpate. „Celulele tumorale îşi pot coloniza tumorile de origine, într-un proces pe care îl numim „auto-însămânţare tumorală”, a declarat medicul Joan Massague, citat de Reuters. Cercetătorii au descoperit că tumorile pot revigora prin intermediul unor celule metastazice deosebit de agresive, fapt ce le permite o creştere rapidă, devenind astfel mult mai rezistente. De asemenea, se consideră că, în urma unor tratamente, au rămas ţesuturi inflamate care au devenit un foarte bun adăpost temporar pentru o parte dintre celulele tumorale. Potrivit ultimelor cercetări, cel mai probabil, mediul favorabil conservării celulelor tumorale se află în măduva osoasă.
„Am observat că, după săptămâni şi chiar luni de la operaţie, prin intermediul unui proces de auto-însămânţare, celulele tumorale s-au repus în circulaţie, s-au reinstalat la nivelul ţesuturilor şi au determinat reapariţia tumorii”, a explicat Massague.
Cercetarea medicilor de la Universitatea din New York s-a desfăşurat în laborator, unde mai multor cobai le-au fost injectate celule cancerose umane, care, în prealabil, au fost supuse unui proces de prelucrare cu proteină extrasă de la meduze. În contact cu lumina ultravioletă, acestea urmau să îşi schimbe culoarea în verde. Celulele au fost inoculate imediat în corpul cobailor. S-a descoperit astfel că sistemul imunitar a emis imediat semnale chimice, iar celulele tumorale s-au regrupat.
Se impune astfel crearea unui vaccin care să permită sistemului imunitar să devină mai eficient în atacul împotriva celulel