Din întreaga piaţă de construcţii, acesta este materialul care va înregistra anul acesta o scădere mai mare de 50%. Singurii care au mai cerut ca maşinile de beton să le staţioneze la poartă au fost micii întreprinzători, care au avut rulaje mici.
Anul trecut, producătorii de ciment se lansaseră într-o adevărată cursă pentru câştigarea premiului „Primul Investitor din Industrie care a construit o fabrică de la zero". Se estima că menţinerea creşterilor în ceea ce priveşte consumul de ciment va duce la obligativitatea unor investiţii masive în noi linii de producţie.
Holcim, Carpatcement şi Strabag anunţaseră că-şi doresc să se implice într-un astfel de proiect. Calculele de acasă nu se potrivesc însă cu cele din târg. Aşa-zisa creştere accentuată a consumului s-a oprit brusc. Ba chiar s-a trecut în cealaltă extremă.
Consumul de ciment s-a redus în 2009 cu peste 30%, anulând toate creşterile din ultimii ani.
„Anul acesta a lovit mult sectorul în care activăm. Consumul de ciment a ajuns la un nivel bifat în urmă cu cinci ani, în condiţiile în care anul trecut se discuta foarte serios de posibilitatea lansării unei noi linii de producţie pentru a putea acoperi cererea din piaţă", spune Ion Crângaşu preşedintele Patronatului din Industria Cimentului şi a altor Produse Minerale pentru Construcţii din România(CIROM).
O industrie de şomeri
50 de angajaţi Holcim România au fost concediaţi anul acesta pe segmentul producţiei de betoane şi agregate. Nici alte companii nu au stat mai bine. Şomajul tehnic a fost soluţia cel mai des aplicată. Pentru această iarnă,aceasta va deveni o regulă.
„În industria betoanelor şi a cimentului s-a efectuat o reducere de personal concomitent cu modernizarea liniilor de producţie. În această perioadă mulţi oameni intră în şomaj tehnic. Activitatea desfăşurată acum vizează întreţinerea liniil