În 2009, peste 1.000 de locuitori ai judeţului şi-au cumpărat arme. Psihologii spun că totul este un efect al nesiguranţei care afectează foarte multe persoane. Un gălăţean din 100 are fie o puşcă de vânătoare, fie un pistol cu bile de cauciuc sau aer comprimat, majoritatea fiind cumpărate pentru autoapărare.
Fenomen interesant la Galaţi. Numărul oamenilor care decid să îşi cumpere arme de foc creşte de la o zi la alta! În ultimele 12 luni, nu mai puţin de 1.100 de gălăţeni şi-au luat puşti sau pistoale.
Explicaţiile acestei adevărate avalanşe de arme sunt de mai multe feluri. Una ar fi aceea că unora le-a crescut nivelul de trai, deci au chef, timp şi bani pentru vânătoare. Alta ar fi că românii au dat de gustul libertăţii de a trage cu puşca. În fine, psihologii cred altceva.
„Dorinţa de a avea o armă este un efect al sentimentului de nesiguranţă. Criza îi determină pe oameni să dorească să se simtă în siguranţă cumva, iar deţinerea unui pistol le dă confort psihic", spune psihologa Mihaela Chirilă.
1000 de arme noi în 12 luni
În 2008 erau la Galaţi circa 1.600 de deţinători legali de arme de foc cu efect letal, pentru ca acum numărul lor să depăşească 2.700. Peste 1.000 de arme noi, cele mai multe de vânătoare.
Aceeaşi tendinţă se menţine şi la armele neletale supuse regimului autorizării. În momentul de faţă în judeţul Galaţi sunt peste 1.200 de posesori de astfel de arme, în timp ce anul trecut aveam sub 800 de arme înregistrate.
„Creşterea e datorată extravaganţei gălăţenilor, dar şi efectelor generate de criza socială", ne-a declarat şeful serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Galaţi, comisarul Sorin Penciu.
Cele mai căutate sunt armele cu aer comprimat, dar şi armele de autoapărare cu bilă de cauciuc, iar cei mai activi în „cursa înarmări