Când se întorc în ţară, bihorenii revin „cu căţel şi purcel”, aducând cu ei bunurile care în România sunt mai scumpe. Transportatorii şi traducătorii autorizaţi au observat că tendinţa repatrierilor este în creştere, în rândul orădenilor.
Sorin Bara a locuit 14 ani în America, unde a lucrat ca inginer pentru firme precum IBM sau Motorola. Când s-a întors în Oradea şi-a adus şi cele mai dragi obiecte, printre care autoturismul hibrid pe care plătise în Florida 23.000 de dolari. El este doar unul dintre melancolicii care, în ultimii doi ani, încurajaţi de aderarea României la Uniunea Europeană, au revenit la Oradea, cu planuri mari. Asemenea lui, Ioan Benţe, care a locuit şase ani în Spania, a lucrat ca director de vânzări, câştigând în jur de trei mii de euro lunar.
Vin din Italia şi Spania
„Am avut un salariu peste media din Spania. M-am întors după ce mi s-a născut primul copil. Mi-am dorit ca el să crească în România. Pentru mine partea sufletească valorează mai mult decât aspectele financiare”, îşi justifică Ioan Benţe alegerea. -Acesta nu şi-a adus cu el decât obiectele cu valoare sentimentală. „Mă costa mai mult transportul, decât valoarea bunurilor”, spune Ioan Benţe. Carol Mateaş, reprezentantul unei firme de transport din Oradea, spune că, în ultimii doi ani, a crescut mult numărul persoanelor care îşi aduc în ţară agoniseala. Reprezentând o firmă relativ mică, în acest an a avut şapte solicitări de repatriere de bunuri, din ţări precum Franţa, Suedia, Germania şi Spania.
„Când revin în ţară, orădenii îşi aduc cu ei saltele, canapele, televizoare şi kilograme de haine”, spune Mateaş. Tendinţa orădenilor de a se întoarce acasă se reflectă şi în activitatea birourilor de traduceri autorizate. „În acest an, tot mai mulţi clienţi au solicitat traducerea unor documente care să ateste că au lucrat şi au cotizat în străinătat