Autorităţile chineze l‑au executat pe britanicul de origine pakistaneză Akmal Shaikh, în vârstă de 53 de ani, acuzat de trafic de droguri.
Executarea sentinţei ar putea provoca efecte negative în relaţia Beijingului cu SUA şi UE.
Premierul britanic, Gordon Brown, a declarat că este nemulţumit de faptul că oficialii de la Beijing au refuzat să răspundă măcar cererilor de clemenţă înaintate de familia lui Akmal Shaikh.
Britanicul a fost executat, prin injecţie letală, ieri-dimineaţă, la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, în nord-vestul ţării.
Organizaţia nonguvernamentală Reprieve, ce are sediul la Londra, arată că britanicul este primul european executat în China, în ultimii 58 de ani.
Shaikh a fost arestat în septembrie 2007, la Urumqi, având în posesie patru kilograme de heroină. El a fost condamnat în decembrie 2008, în urma unui proces ce a durat 30 de minute. Avocatul chinez al britanicului acuză faptul că nici nu a putut lua legătura cu clientul său.
Scandalul diplomatic pe axa Londra-Beijing a escaladat după ce Oficiul britanic de Externe l-a convocat pe ambasadorul chinez la Londra. Brown s-a arătat cu atât mai deranjat cu cât familia celui executat susţine că acesta era bolnav mintal.
Familia susţine că Shaikh, care avea trei copii, suferea de tulburări bipolare. Brown a cerut Beijingului să facă o evaluare psihologică a condamnatului, însă chinezii au refuzat.