Anul viitor statul va cheltui mai mult pe plata dobânzilor la bănci, 2,5 miliarde de euro, decât întregul buget al ministerului Transporturilor, care va fi de sub două miliarde de euro.
În 2010 Executivul va lupta cu criza aşa cum a făcut-o şi în 2009: îndatorând şi mai mult populaţia pentru a putea acoperi diferenţa dintre veniturile bugetare scăzute de criză şi cheltuielile bugetare care au rămas, în mare parte, la fel ca în 2008, când România a avut o creştere economică record.
În ciuda unei datorii publice care a explodat în 2009 cu circa 14 miliarde euro, ajungând cel mai probabil la finele acestui an la aproximativ 40 de miliarde de euro (Finanţele nu au făcut încă publice datele exacte, cele mai recente fiind cele aferente lunii septembrie), soluţia Guvernului Boc este aceeaşi ca şi anul trecut: viaţa pe datorie.
Statul nu a reușit decât să reducă ritmul de îndatorare de la 38 la 32 de milioane de euro pe zi
În primul trimestru al anului viitor Finanţele au anunţat că vor să împrumute până la 2,8 miliarde de euro de la bănci, respectiv câte 32 de milioane de euro pe zi, inclusiv sărbătorile legale şi weekendurile. E drept, faţă de 2009, statul a reuşit "performanţa" de a reduce ritmul de îndatorare a populaţiei, respectiv creşterea datoriei publice, de la 38 de milioane de euro pe zi anul acesta la cele 32 de milioane programate pentru începutul lui 2010.
Deşi datele oficiale privind împrumuturile statului anul viitor nu au fost încă făcute publice, creditul minim luat de la bănci va fi de 12,5 miliarde de euro, dintre care 6 miliarde pentru a prelungi credite mai vechi (acestea nu se vor adăuga la datoria publică), circa 4 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar şi măcar 2,5 miliarde de euro pentru plata dobânzilor la împrumuturile la care statul s-a angajat deja.
"Guvernul investiţiilor" ar putea ajunge în 20